– Verksamhetsberättelse

BF Billingens Vandringsklubb 2018

Vandring

Vandringar under året

Den 23:e säsongen för 1-milavandraringarna har föreningen varit huvudarrangör för 24 st vandringar, varav klubben själv svarat för 6 st: Logården i Odensåker, Allas Hus i Borgunda, Hagelbergs bygdegård Tåstorp, Källåsen Blomster Horn, Ljungstorps Bygdegård och Finnhovi, Finska föreningen i Skövde.

Antal personer som deltagit i vandringarna har varit 2494. Vårens vandringar brukar ha flest deltagare, men 2018 var det ganska jämt antal mellan vår och höst. Flera nya vandrare har tillkommit även i år. 34 personer hade gått minst 20 vandringar under året (10 på våren och 10 på hösten) och de deltog därmed i lottningen om vem som skulle bli Årets vandrare 2018. Årets vandrare blev Jan Sundberg. Han fick förutom äran ett presentkort på Intersport och diplom. Diplom samt en extra vinst fick även de övriga som var med och tävlade om att bli Årets vandrare. Tre deltagare hade gått alla 24 vandringarna under året: Sivan Gustafsson, Stig Magnefors och Christer Nyberg. Tre deltagare som vunnit resan var med till Sörmland. En träningsvandring, för resenärerna till Sörmland samt medlemmar, genomfördes den 8 juli från Björstorps gård i Säter med 19 deltagare. Sune Svensson var vandringsledare.

Västgötavandring

Den 19:e april genomfördes en Västgötavandring i samarbete med Ulvåkers IF. Behållningen från vandringen 4500 kr gick till Barncancerfonden.

Gångtävlingar Resultat 2017 Per-Åke Lindkvist:

13/3  Borås inne-SM 3000 m 1:a 22.57

28/7  Växjö Veteran SM 3000 m 1:a 23.01

29/7  Växjö Veteran SM 5 km 1:a 41.55

Tips- och bingopromenader

17 tips- och bingopromenader har genomförts på Åbrovallen i Ulvåker i samarbete med Ulvåkers IF med i snitt 44 personer per gång.

Vandringsresa

Årets resa gick till Nyköping i Sörmland 6 dagar (28 deltagare). På vägen till Nyköping gjordes ett stopp vid Viby Krog. Första kvällen kom guiden Morgan Andersson och berättade om Sörmlandsleden. En dagsutflykt gjordes till Stendörrens Naturreservat där man kunde gå en kortare vandring ut på Stora Krokholmen, resan fortsatte sedan till Trosa, där deltagarna fick vandra runt på egen hand.

Vandringar som genomfördes var: från Blommenhof till Svärta kyrka, från Ånhammar till Malmköping samt guidad vandring vid Nävsjön och ut på ön Skäret.

Hemresan gick via Kumla, efter tid för måltid, besöktes Skomuseet där Lilian Edström guidade oss. Hon berättade mycket intressant om skotillverkningens och Kumlas historia.

Reseträffar

En träff har hållits för resenärerna inför resan till Sörmland den 24 juli på Åbrovallen i Ulvåker. Den 6 oktober var det återträff i Horns missionshus. Gunilla Engström visade film från Sörmland. Då lämnades även information om 2019 års vandringsresa som går till Ängelholm i Skåne.

Fysisk aktivitet på recept

Föreningen står med i skriften ”Lättmotionsaktiviteter i Skövde kommun”.

Hemsidan bfbillingen.se

Föreningens hemsida vandringsdelen uppdateras varje vecka under vandringssäsong liksom på Facebook.

Representation i Västergötlands Gång och vandrarförbund

Föreningen är representerad genom Per-Åke Lindkvist, ordförande, och Sune Svensson, ledamot, i styrelsen för Västergötlands Gång och Vandrarförbund. Gunnel Svensson och Birgit Kihlström var ombud vid årsmötet i Vara. Gunnel Svensson är också med i valberedningen.

Information om vandringar

Information om föreningens vandringar har annonserats under Föreningsnytt i SLA (Skaraborgs Allehanda), varit införda på föreningens hemsida och på Facebook, på Svenska Gång- och Vandrarförbundets hemsida. Dessutom har följande föreningar haft med respektive vandring i sina aktivitetsprogram: Logårdens Hembygdsförening och Fågelvägen. Affischer har satts upp i samhällen runt om Skövde samt Turistbyrån, Kommunverkstaden, Volvo, Intersport. Tips- och bingopromenaderna har annonserats under Föreningsnytt i SLA.

Presentation av föreningen

Presentation av föreningens verksamhet, förutom vid vandringarna, har genomförts vid träffarna för resenärer och vid möte med arrangörsföreningarna. Information om verksamheten har också lämnats till Marina Grahovar på Högskolan i Skövde inför ett arbete hon gör på uppdrag av Next Skövde.

Lärträffar

  • 6 lärträffar genomfördes under dagarna i Nyköping.
  • 1 lärträff för arrangörsföreningarna, genomfördes den 18 november på Åbrovallen i Ulvåker, för utvärdering av året som gått och planering inför 2019.

Kulturarrangemang

Kulturarrangemang har genomförts före, under och efter resan till Sigtuna, vid sammanlagt 8 tillfällen.

Medlemmar

Vandringssektionen har under året haft 78 medlemmar.

Referat i tidningar

Referat från 1-milavandringarna varje vecka, vandringsresan, informationsträffar och träningsvandring för resenärer och arrangörsträffen har varit införda på Vandringsklubbens hemsida, på Facebook, i SLA och på Skövde Nyheter(SN) hemsida.

/Gunnel Svensson 2019-01-07

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.