VANDRINGSRESA

2019 års resa går till Ängelholm den 5 augusti

34 deltagare bor på Valhall Park Hotel, vandringar på Söderåsen, till Kullens fyr och Axeltorpsslingan. En resa till Hallands Väderö ingår.

Vandringsresan till Nyköping i Sörmland 2018

Lördagen den 11 augusti återvände deltagarna i vandringsresan till Nyköping i Sörmland till Skövde. Efter en vecka med bara solsken och värme möttes vi av regn och åska sista delen av hemresan. Vi bodde på Blommenhof Hotell, som ligger i ett skogsområde men ändock inte långt från Nyköpings centrum. Vid middagen första kvällen berättade Morgan Andersson om Sörmlandsledens tillkomst och arbetet med denna.

Vi fick en härlig vecka med olika vandringar på Sörmlandsleden, de längsta 17 km och med möjlighet att välja kortare sträckor. Första dagens vandring startade utanför hotellet och slutade vid Svärta kyrka efter att vi passerat ”De sjungande stenarna”. Vi gjorde också besök vid Nävsjön och Nävekvarn (vid Bråviken), där vi vandrade tillsammans med Morgan Andersson och några andra guider som berättade om områdena. Vi gick över en lång bro till ön Skäret där vi gick en rundvandring. De som ville fick också möjlighet att bada. Därefter en god lunch hos ”Systrarna Brådhe´s Café”. På kvällen besöktes Nyköpings hamn för att beskåda svenska veteranbilar som ställdes ut. Den varmaste dagen (ca 30 grader) gjorde vi en utflykt först till Stendörrens naturreservat, där vi gick över en hängbro ut på ön Stora Krokholmen, och därefter fortsatte resan till ”Världens ände” Trosa. Sista dagens vandring slutade vid Hosjön i Malmköping, där de som ville kunde ta ett skönt bad. På hemresan besöktes Skoindustrimuseet i Kumla, där vår duktiga guide Lilian Edström berättade om skotillverkningens och Kumlas historia.

 

%MCEPASTEBIN%

Vandringsresan till Sigtuna i Uppland 2017

Vi bodde på Hotell Kristina i Sigtuna och här fick vi god mat, bra service av mycket trevlig personal samt nära till centrum. Ett stopp på vägen blev det i Enköping där vi besökte Drömparken, en park mitt i centrum med flera hundra växter. Vid middagen första kvällen kom guiden Eva Hjelmer och berättade om Sigtunas historia. Vi gjorde vandringar från Bålsta till Skokloster, från Härjarö till Ekholmen eller en kortare variant som gick tillbaka till Härjarö. Sista dagens vandring gick från Rosersberg förbi slottet vidare till Steninge slott och därifrån till Sigtuna och hotellet. En dag blev det utflykt till Uppsala, där vi startade med förmiddagskaffe på Odinsborg i Gamla Uppsala. Därifrån valde några att ta Eriksleden in till Uppsala och andra följde med bussen in till centrum. Sedan var det fritt val att besöka olika sevärdheter. Många besökte Domkyrkan och flera av deltagarna valde att följa med på en guidad visning i kyrkan. Avslutningsvis på fredagen fick deltagarna en musikalisk underhållning från opera till musical och irländska sånger av operasångarna Josefin Cederwall och Peter Tornborg. Därefter serverades en trerätters middag. Hemresan gick via Surahammar med besök på ITAB för att handla fritidskläder. Lunch på Värdshuset Rondellen innan resan fortsatte till Skövde. Vi hade verkligen tur med vädret, mycket sol lite moln och ganska lagom temperatur för vandring hela veckan. Men på fredagskvällen och hemresan kom regnet!

20161006_093130Sigtuna 042

Vandringsresan till Skåne 2016

BF Billingens Vandringsklubbs resa till Tyringe i Skåne tycks ha blivit en fullträff med nöjda resenärer. Förutom vandringar utmed kusten från Brantevik genom Simrishamn till Vik, från Brösarps norra backar till Haväng, upp på Stenshuvud till Kivik och runt Finjasjön, så fick deltagarna uppleva Hov-turnén med artister som Willy Crafoord, Danne Stråhed, Gunhild Carling, Kristin Amparo, Niklas Lind och Olle Linder

Vi gjorde också en rundresa till Johannamuseet i Skurup, Fars Hatt vid Rydsgård där vi intog en god lunch, vidare till Ystad för en promenad på gågatan och därefter till Ale stenar. Där fick vi uppleva resans regn och blåst, tyvärr. Annars hade vi tur med vädret på vandringsdagarna.

På kvällarna underhöll Helena Danielsson oss med musik och allsång. Sista kvällen var det en trubadur, Bo Göran Svensson, som sjöng och berättade om egna visor.

IMG_0202 (2)

BF Billingens Vandringsklubbs resa till Arvika 27 juliHela gruppen

Inför vandringsresan genomfördes en träningsvandring med start från Billingehov och en informationsträff för deltagarna. Resan startade på måndagen kl 09.00 och vid ankomsten till Arvika besöktes först Rackstads Café och Rackstads Museum, där vi fick en intressant information om museet och dess konstnärer av Else-Marie Svensson. Därefter inkvartering på Spa Hotell Scandic. Vid middagen på kvällen berättade Sune Johansson om Arvika, både historiskt och i nutid.

Tisdag morgon var det dags för första vandringen som gick på Pilgrimsleden från Stömne i Säffle kommun och norrut. Det fanns varje vandringsdag möjlighet att vandra olika långa sträckor för att alla skulle kunna vara med, även om man inte var så van att vandra.

Onsdagen startade vandringen från Jössestugan vid sjön Racken. De som skulle gå den långa vandringen fick ett riktigt äventyr eftersom det hade tagits ned skog och en stig på slutet som fanns på kartan inte fanns i verkligheten. Men allt gick bra och det var inga sura miner.

Torsdag förmiddag var fri för egna aktiviteter och efter lunch på hotellet for vi med bussen till Rottneros Park. Vädret som varit lite småmulet fram till dess ändrade sig plötsligt och det blev ett strålande solsken. Efter att vi vandrat i parken i några timmar var det dags för teater i Teaterladan. Västanå teater spelade Lomjansguten och det var en föreställning utan dess like. En verklig höjdpunkt!

Fredag morgon med strålande sol gick färden till Gunnarskog. Vid Larstomta Vandrarhem fick vi information av Håkan Wahlberg om vandringsleden och sevärdheter utmed leden. De flesta tyckte det var den finaste vandringen. De som gick längst fick en vandring på ca 24 km som avslutades med kaffe och våffla vid Hembygdsgården.

Lördag morgon var det så dags för att starta hemresan som dock inte gick raka vägen utan först ett besök på Klässbols linneväveri med guidning av Cenita Johansson Åsen (4:e generationen efter grundaren Hjalmar Johansson). Därefter bar det iväg till LM Ericssons Minnesgård i Värmskog där Lars Liljestrand guidade oss. Färden gick vidare till Värmskogs Café för att smaka på den berömda räksmörgåsen där. Eftermiddagsfika blev det sedan vid Picassomonumentet i Kristinehamn innan vi anlände till Skövde nöjda och belåtna med resan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.