Verksamhetsberättelse 2014

Nöjda pristagare 2014

Nöjda pristagare 2014

Samuel Johansson en ung junior med ett brinnande duvintresse

Samuel Jonsson en ung junior med ett brinnande duvintresse bredvid en likasinnad ordförande Åke Petersson

Brevduvor

När medlemmarna summerar den gångna säsongen, gör man det med blandade känslor. Det är andra året som föreningen flyger från söder. När vi vände duvorna mot söder föregående år så fick vi ett par svåra inledande flygningar, men efter detta fungerade det riktigt bra med hastigheter och hemkomst.

Därför var förhoppningarna och förväntningarna höga inför tävlingsstarten 2014. Men vi fick som stora delar av ”duvsverige” uppleva utmaningar för våra duvor som var både svåra och annorlunda. Då vi under många år varit bortskämda med bra hemkomst ställdes medlemmarna inför en ny situation. Hastigheten landade ofta kring 1200-1500 meter för de första duvorna. Men många helger blev det att vänta på duvor under hela dagen med riktigt bra och erfarna duvor som kom sent eller uteblev. Att duvor uteblir är en del av sporten, men när medlemmar tappar riktigt bra duvor på enkla flygningar så börjar man fundera. Att duvor kan framlysas från Polen, Tyskland och från flera håll i Sverige även från tävlingar med korta avstånd visar på att duvorna blivit störda på sin väg hem. Detta innebar att medlemmar fick reducera sitt deltagande och till och med sluta tävla mitt under säsongen för att ha duvor kvar inför nästa säsong.

Säkert finns det flera förklaringar. Den torra ”Putinvinden” från Uralbergen har säkert bidraget till svårigheterna. Inte själva vinden, men den luftmassa som duvorna har att flyga i. Flera vittnar också om att de atmosfäriska störningarna varit stora vid vissa tidpunkter. Att det under större delen av sommaren inte föll något regn påverkade säkert duvorna. Var fanns det överhuvudtaget vatten att tillgå för en duva som tvingats landa och inte blev det lättare av att temperaturen drog upp mot 25 grader redan vi 9-tiden. Att flera medlemmar fått hem duvor rivna av rovfågel visar på att det blir allt vanligare med rovfågelangrepp. Tyvärr kan man anta att falken nu har etablerat sig i en omfattning som gör att duvorna på sin väg hem blir angripna. Alla som sett en falk slå i en flock förstår varför hemkomsten blir som den blir, med duvor från olika väderstreck och under lång tid, blandad hemkomst med mindre betrodda duvor och toppflygare om varandra…. om de inte helt uteblir.

Glädjande är att Samuel Jonsson som är junior för första gången kom med duvor till insättning och tävling. Då Samuel har talang för duvsporten och hela familjen är med och stöttar talar allt för en bra fortsättning med tävlandet.

Omfattning

Under perioden 25 maj till 16 augusti genomfördes 11 tävlingar med gamla duvor omfattande 1 091 duvor. Två flygningar fick ställas in då vädret var för dåligt. Ungduvemästerskapet omfattade 3 flygningar med 230 deltagande duvor. En tävling mindre än planerat på grund av vädret.

Flygningarna

Maj

Säsongspremiären genomfördes liksom förra året från Gislaved den 25 maj. I burarna fanns 136 duvor som lämnade uppsläppsplatsen klockan 07.30 i en svag S vind och en himmel utan moln med en temperatur på 19 grader klockan 08.00.

Med lite vind i ryggen var de snart i Skaraborg och vinnarduvan, S 86-11-448 A, landar i Tibro hos Lisbeth o Åke klockan 08.55 med en hastighet på 1 555 meter/min. Sune blir med sin första duva andra bästa slag. Svante blir tredje, Palle fjärde och Zdravko femte slag. 114 duvor på tävlingstid är en godkänd start på säsongen.

Till släpp två, även det från Gislaved den 31 maj, finns 134 duvor till start. I svag vind och växlande molnighet är duvorna i luften klockan 07.30. Termometern visade på 16 grader klockan 08.00. Liksom föregående helg är marginalen mellan duvorna små och det blir trångt i prislistan. Klockan 08.52 har Svante sina första duvor på inflyget och vinnarduvan, S 86-13-268 E, hamnar på 1 531 meter/min. Zdravko flyger bra och blir andra slag med sin första duva. Sedan följer Palle som tredje slag. Lisbeth o Åke tar plats fyra och Sune blir femte bästa slag. 119 duvor på tävlingstid.

Juni

Den 8 juni är duvorna på plats i Halmstad. Medlemmarna har korgat 116 duvor som kom i luften klockan 07.00. Höga skyar på himlen och svaga S vindar var det som väntade duvorna. 20 grader klockan 09.00. Även denna helg blev hastigheten hög. Snabbast var duvorna i Tibro där Lisbeth o Åke kunde se de första duvorna landa klockan 09.25. Vinnarduvan, S 86-07-116 A, på 1 440 meter/min. Palle flyger bra och blir andra slag, Svante blir tredje och Sune fjärde bästa slag. 97 duvor på tävlingstid

Den andra flygningen i juni genomfördes från Markaryd den 14 juli där 97duvor lämnade korgarna klockan 07.00. Med en stark N vind mot sig blev det en kamp hela vägen hem och en extra utmaning att ta sig till Skaraborg. 15 grader klockan 09.00.Vinnarduvan S 86-10-272 E hade Svante på inflyget klockan 10.23 med hastigheten 1 073 meter. Lisbeth o Åke blir med sin första duva andra, Palle tredje och Sune fjärde bästa slag. 74 duvor på tävlingstid visar på en svår flygning med spretig hemkomst.

Flygningen den 28 juni från Gislaved fick ställas in då vädret var dåligt

Juli

Vi är nu inne i semestermånaden juli, men för duvorna dröjer det ett bra tag innan det blir dags för vila. För första gången är vi i Åstorp och vi skriver den 5 juli. Värmen gjorde att de 131 duvorna var i luften klockan 05.30 i en svag SÖ vind med växlande molnighet. Klockan 09.06 när temperaturen var på väg mot 30 grader landade S 86-09-053 A hos Lisbeth o Åke för att bli registrerad på 1 236 meter vilket räckte till seger. Svante blir med sin första duva andra slag, Sune Svensson tredje, Palle fjärde och Zdravko femte, slag i prislistan. 99 duvor på tävlingstid visar på ytterligare en svår flygning.

Den 12 juli är det dags för Markaryd. Värmen håller i sig och med detta blir det återigen ett tidigt släpp klockan 05.30. Svaga vindar och växlande molnighet ger förutsättningar för en bra flygning. Klockan 08.41 kommer en ensam duva, S-86-13-268 E, inflygande och landar hos Svante och vinner på en hastighet av 1 143 meter. Zdravko gör sin bästa tävling och blir andra slag med sin första duva. Lisbeth o Åke tar platsen som tredje bästa slag. Sune blir fyra och Palle femma.

75 av 96 duvor på tävlingstid.

Första samsläppet i Allianstävlingen med Hova, Örebro, Nyköping och Stockholm. Duvorna finns i Malmö söndagen den 20 juli, där de tar luften i besittning klockan 05.30 i en svag NO vind och i stort, klart väder. Termometern visar på 20 grader klockan 09.00.Trots att ett stort antal av duvorna skall upp genom Östergötland tar tätduvorna en västlig riktning vilket gör att Skaraborg dominerar prislistan. Snabbaste duvan, S-86-12-152 A, Har Svante på slaget klockan 09.48 och hastigheten är bra, 1 209 meter. Förutom klubbvinsten tar Svante första platsen i Alliansen. Sune blir med sin första duva andra och Palle tredje bästa slag. Lisbeth o Åke blir fyra och Zdravko femma. Klubben deltog med 51 duvor varav 43 på tävlingstid

Dags för sista tävlingshelgen i juli och vi är framme vid den 26 juli. Denna gång från Halmstad där 60 duvor är beredda att ge sig iväg när luckorna dras klockan 05.30. Klart väder men kvavt och risk för åska är det som gäller för duvorna. Svante har fortsatt fin form på sina duvor och vinnarduvan S 86-12-147 E landar klockan 08.06 och räknedosan visar på 1 251 meter. Zdravko första duva räcker till för att bli tvåa, Palle blir tredje och Lisbeth o Åke fjärde bästa slag.

44 duvor på tävlingstid.

Augusti

Denna första helg i Augusti, den 2:e, står tre tävlingar på programmet. Alliansflygningen från Malmö blev inställd då vädret var dåligt både flygdagen och flera efterföljande dagar. Förutom gamla duvor var det premiär för ungarna. Vädret denna dag var klart med en svag SV vind och 17 grader klockan 07.00.

Uppsläppsplatsen var Gislaved och de gamla duvorna var först ut klockan 06.00. Det blir höga hastigheter och Svante stämplar vinnarduvan S 86-13-537 E klockan 07.21 på fina 1 546 meter. Lisbeth o Åke flyger sina duvor till andra bästa slag, Kasper blir tredje och Palle fjärde bästa slag. 94 duvor till start. Antal duvor på tävlingstid kan av tekniska skäl inte redovisas.

Ungduvorna, 131 stycken lämnade uppsläppsplatsen i Gislaved en halv timme senare, klockan 06.30.

Det blev en lång väntan och en tävling som lämnade många tomma sittplatser hos de flesta medlemmarna. För flera medlemmar blev tappen så stora att det var slut direkt med flygningarna med ungduvorna. Svante som ofta lyckas bra med sina ungar var även denna gång i topp. Klockan 08.37 landade en ensam ungduva S 99-14-3602 på slaget i Furulund där Svante kunde räkna fram 985 meter. Trots den låga hastigheten skulle det dröja ytterligare en kvart innan andra duvan i prislistan registrerades, även den hos Svante. Zdravko blir andra slag, Sune tredje och Lisbeth o Åke fjärde bästa slag. Endast 46 ungar på tävlingstid. Förutom Svante var det en svår dag för oss andra.

Den 9 augusti var både gamla och unga duvor åter på plats i Gislaved. Väderprognosen bjöd på växlande molnighet, svag Ö vind och 20 grader klockan 09.00. Först iväg var 103 gamla duvor som kom i luften klockan 07.30. Svante har fortfarande god form på sina duvor och kan se vinnarduvan S 86-10-272 E landa 08.58 på en bra hastighet, 1 423 meter. Efter Svante följer Zdravko som andra bästa slag, Kasper blir tredje, Lisbeth o Åke, fjärde och Palle femte bästa slag. 93 duvor på tävlingstid.

Den andra ungduvetävlingen samma dag hade endast 51 ungar till start och de gav sig iväg mot Skaraborg klockan 08.00. Denna helg är det helt andra hastigheter, kanske beroende på att duvorna hade att flyg i samma riktning. Denna helg var Svante åter helt överlägsen med första duva S 99-14-3610 på inflyget klockan 09.31 och hastigheten 1 379 meter. Zdravko andra och Kasper tredje bästa slag. 46 duvor på tävlingstid.

Helgen den 16 augusti visade sig bli den sista flyghelgen då de avslutande flygningarna från Halmstad fick ställas in. I Halmstad fanns 74 gamla duvor klara för start klockan 07.00. De hade att ta sig an en svag SÖ vind med växlande molnighet, enstaka regnskurar och 18 grader klockan 08.00.

Klockan 09.58 ser Lisbeth o Åke en ensam duva, S 86-08-140 A, komma inflygande, vilket blir vinnarduvan på 1 178 meter. Svante andra, Kasper tredje och Zdravko fjärde bästa slag. 56 duvor på tävlingstid.

Ungdjurstävlingen som hade samlat 48 duvor startade klockan 07.15. Det blev en tredje seger, imponerande, för Svante som kunde se S 99-14-3605 landa klockan 10.08 i sällskap med ett tiotal andra ungar. Zdravko andra och Kasper tredje bästa slag. 40 duvor på tävlingstid.

Sammanfattning

En sammanfattning av säsongen visar på att Svante toppar med sju vinster, medan Lisbeth o Åke tar fyra vinster. I mästerskapet för ungduvor tar Svante alla tre topplaceringarna. Svante toppar också 3-singeln före Lisbeth o Åke med Palle på tredjeplats.

Distriktsmästerskapet har Svante som vinnare, Lisbeth o Åke blir tvåa, Palle trea, Sune fyra, Zdravko femma och Kasper sjua.

Alliansen

Under tre år har Skaraborgsdistriktet haft en samverkan med Nyköping, Stockholm och Örebro. Förutom tävlingarna finns det utrymme för träffar och andra aktiviteter för att främja sporten och samvaron mellan medlemmarna. Alliansen är uppdelad i en östlig och en västlig grupp. I varje grupp genomförs tre tävlingar och de poäng som medlemmarna flyger hem i gruppen tar man med sig till en slutomgång. Den består av två flygningar från Malmö där hela Alliansen släpper gemensamt och där tävlar man tillsammans om de poäng som står på spel. Medlemmen som samlat flest poäng på samtliga    flygningar vinner mästerskapet. Året började med en gemensam samling för alla medlemmar i Horns bygdegård med BFB som arrangör. Träffen var flyttad från hösten 2013. Ett trettiotal personer fick vara med om en dag med trevlig samvaro som förutom utställning av ungduvor innehöll föredrag och diskussioner, prisutdelningar och auktion av riktigt fina duvor. När ljuset drog sig mot väster var det nöjda deltagare som lämnade bygdegården.

Årets prislista visar på en jämn fördelning mellan de två grupperna och med detta en bra sportslig rättvisa. Årets Championat vinns av Lisbeth o Åke med Svante på andra plats. Sune blir femma, Palle sexa och Zdravko nia. Året avslutades med den sedvanliga träffen med Nyköping som utmärkt arrangör.

Marknadsföring

Klubben har under året medverkat i ett antal föreläsningar och kåserier. Klubbens verksamhet har också speglats på olika sätt i lokal media. Flera slag har haft besök av intresserad allmänhet. På hemsidan kan man ta del av det som händer under året, såväl flygresultat som allmänna reportage och information.

Representation

Göran och Svante har varit klubbens representanter i Distriktsstyrelsen.

Resultat 2014

Gamla duvor

1 Svante Persson                      1 056 poäng

2 Lisbeth o Åke Petersson        999

3 Palle Jensen                          803

4 Zdravko Reljanovic                712

5 Sune Svensson                      588

6 Kasper Chlon                        259

Hederspris juniorer

Kasper Chlon

Höstmästerskapet

1 Svante Persson                 299 poäng

2 Kasper Chlon                    259

2 Lisbeth o Åke Petersson   259

4 Zdravko Reljanovic           252

5 Palle Jensen                      147

Ungduvor

1 Svante Persson                 300 poäng

2 Zdravko Reljanovic           246

3 Kasper Chlon                    147

4 Sune Svensson                  62

5 Lisbeth o Åke Petersson    60

Hederspris juniorer

Kasper Chlon och Samuel Jonsson

Bästa gamla duva

S 86-12-140 E Svante Persson 909 poäng

Bästa 1-åring

S 86-13-537 E Svante Persson 681 poäng

Bästa ungduva

S 99-14-3572 Svante Persson 289 poäng

Golden ring

S 86-12-147 E Svante Persson

3-singel

1 Svante Persson                   568 poäng

2 Lisbeth o Åke Petersson     520

3 Palle Jensen                        287

4 Sune Svensson                    278

5 Zdravko Reljanovic              240

ESS-duvor hanar

1 S 86-12-140 Svante Persson               909 poäng

2 S 86-12-508 Svante Persson               862

3 S 86-10-272 Svante Persson               846

4 S 86-11-137 Lisbeth o Åke Petersson 759

5 S 86-12-300 Lisbeth o Åke Petersson 715

ESS-duvor honor

1 S 86-12-506 Svante Persson               776 poäng

2 S 86-07-116 Lisbeth o Åke Petersson 770

3 S 86-07-167 Lisbeth o Åke Petersson 741

4 S 86-12-152 Svante Persson               677

5 S 86-12-283 Lisbeth o Åke Petersson 667

 

Sammanställt av Åke Petersson

 

Styrelsen

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.