30-ÅRS JUBILEUM

BF Billingen jubileumsfirade

jubileet30ar

Fint besök av bl a VBFs ordförande Benny Lyckevall med fru.

Som en del av föreningens jubileumsfirande genomfördes en träff på Vallegrillen i Skövde lördagen den 15 oktober. Drygt 50 personer fanns på plats för några timmars trevlig samvaro. Föreningen kunde samtidigt fira 30 års verksamhet med brevduvor och 20 år med vandringar. Förutom en god stämning bjöds det också på god mat och musikunderhållning.

jubileet-16_023

För underhållningen stod Sören Frid som skapade hög stämning i lokalen.

Under kvällen uppvaktades föreningen med både blommor och gåvor. Flera tog tillfället i akt att under kvällen dela med sig om tankar och händelser som på olika sätt knöt an till föreningen. När vi skildes åt kunde vi konstatera att alla bidragit till att kvällen blev mycket lyckad och något att minnas.

jubileet-16_014

Vi hade även nöjet att ha Hans & Ann Pettersson (Mölndal) samt Lars Gustavsson Hova BK som gäster.

jubileet-16_015Brevduveföreningen Billingen 1986-2016 

30 år med luft under vingarna

Brevduveföreningen Billingen bildades 1986 av medlemmar som hade sina duvslag i östra Skaraborg. Så tidigt som 1932 bildades den första brevduveföreningen i Skaraborg, BK Vik i Lidköping. Att flyga med brevduvor i Skaraborg har en lång historia, en tradition och ett kulturarv att föra vidare mer än 80 år senare. I starten hade föreningen fem medlemmar, en av dessa var Sune Svensson som under alla år jobbat aktivt för brevduvesporten och fortfarande är han navet i föreningsarbetet. Föreningen blev ansluten till Svenska Brevduveförbundet. Från säsongen 2013 tillhör man Västsvenska Brevduveförbundet. I dag finns två föreningar i Skaraborg, BF Billingen och Hova BK.

Tävlingar

Att avla, träna och tävla med brevduvor är grundpelarna i en brevduveförening. Under de 30 åren har medlemmarna i föreningen hela tiden varit aktiva, även om det som i alla föreningar kan variera en del under åren. Sedan mitten av 90-talet blev tävlandet mera frekvent med mellan 15-20 tävlingar varje år. Detta innebär att föreningen under åren genomfört över 300 tävlingar, med mer än 20 000 starter med duvorna. Medlemmarna har troget kommit med sina tävlingsduvor till insättningen varje tävlingshelg från mitten av maj till mitten av augusti för att tävla på avstånd mellan 120-700 km. Under alla år har verksamheten präglats av gott kamratskap, positiv inställning och lojalitet.

Föreningens medlemmar har också flugit hem många fina priser. Förutom distriktsmästare och vinnare av distriktstävlingar har topplaceringar i Allians och zontävlingar hamnat i föreningen. Nationaltävlingarna med deltagande av slag från hela Sverige har också vunnits av duvor från föreningen. I medlemmarnas prisskåp finns flertalet förbundspriser som erövrats i olika sammanhang.

Även på utställningssidan har föreningens medlemmar varit framgångsrika. På förbundsutställningar har tagits flera pris och vid några tillfällen har utställningens bästa duva haft sin hemvist i föreningen. Samma gäller vid deltagande i andra utställningar där medlemmarna varit flitigt framme vid prisborden.

Arrangemang och propaganda

Man kan säga att BF Billingen är den lilla föreningen med de många aktiviteterna. En av föreningens största uppdrag var när man av Svenska Brevduveförbundet gavs i uppdrag att 2011 arrangera förbundsmöte och förbundsutställning med deltagande av brevduvefolk från hela Sverige. Föreningen kunde summera ett helt igenom lyckat arrangemang med mycket nöjda deltagare. Vid flera tillfällen har arrangerats lokala utställningar. Distrikts och Alliansavslutningar har också stått på programmet. Att sprida kunskap och information om brevduvesporten har också prioriterats. Ett stort antal Skaraborgare har fått lyssna till kåserier om duvsporten, ännu flera till inslag i Radio Skaraborg. Även på tidningssidorna har man kunnat ta del av medlemmarnas arbete med duvorna. Flera medlemmar har också haft uppdrag inom Svenska Brevduveförbundets styrelse och dess verksamhet.

30 år i luften, värt att fira!!!