Välkommen till Svensk Brevduvesport och ett riktigt race!!!

Tycker du om djur?
Vill du gärna bestämma själv?
Tycker du om spänning?
Tycker du om att tävla?
Gillar du gott kamratskap?

Om svaret är JA då skall du absolut läsa vidare!!!

Varför börja med brevduvor?
– Därför att du tycker om djur och för att brevduvor är en hobby som dom flesta kan utöva.
– Därför att det är spännande och ansvarsfullt att syssla med brevduvor. Det är som att vara tränare för ett lag där du själv har ansvaret
– Därför att tävlingarna är en viktig och spännande del av brevduvesporten som äger rum från mitten av maj till mitten av augusti och kan kombineras med andra fritidsintressen.
– Därför att brevduvesporten skapar ett gott kamratskap där du får möjligheten att träffa nya människor.

Brevduvan
– Brevduvan är en tuff och anpassningsbar fågel som trivs under de flesta förhållanden.
– Brevduvan har en otrolig orienteringsförmåga och en oförklarlig förmåga att hitta hem trots så stora avstånd som 1000 km.
– Brevduvan är en trofast fågel som lätt blir tam och mycket tillgiven. Det går nästan att prata med den.
– Brevduvan lägger två ägg i varje kull. I motsats till andra ”hobbyfåglar” kan du röra vid äggen och ungarna. När ungarna är en vecka gamla så ringmärks de. En ring som duvan behåller hela sitt liv. Fotringen talar om vilket land duvan kommer från och vilken klubb den tillhör. Det står också vilket år den är född och vilken som äger den.

Brevduveslaget
Hydda eller slott är lika bra.
– Brevduveslaget kan vara av mycket olika storlek, från ett par kvadratmeter till stora specialbyggda brevduveslag.
– Brevduveslaget kan vara en lekstuga, del av ett garage, inbyggd i en carport, ett uthus, ett loft eller ett speciellt byggt brevduveslag.
– Brevduveslagets storlek skall stämma överens med hur många brevduvor du vill ha då varje brevduva skall ha sin egen sittplats och redbox.
– Brevduveslagen, både stora och små, skall vara torra och luftiga. Det är också en fördel om solen kan lysa in.

Brevduvesport och tävlingar
Tävlingarna inom brevduvesporten kallas kappflygningar. I Sverige arrangeras kappflygningar från 100 km upp till 1000 km. Brevduvorna förbereds genom kortare träningsflygningar. Både träning och kappflygningar går till så att brevduvorna transporteras till en förutbestämd plats och där släpps dom ut alla på en gång ur transportkorgarna för att därefter flyga hem till sitt duvslag. Den duva som har den högsta flyghastigheten hem vinner. Då alla brevduveslag inte har samma avstånd från uppsläppsplatsen, beräknas flyghastigheten individuellt för varje brevduva, genom att dividera flygtiden med avståndet. Varje duvslag har sitt avstånd uppmätt från uppsläppsplatsen. Beroende på förhållanden så flyger en brevduva med en hastighet av 60-90 km i timman.

Tävlingar och kamratskap
Kappflygningar med brevduvor kan jämföras med ett maratonlopp,  då det under hela distansen sker en utskiljning av deltagarna, genom form och motivation. Det är brevduveägaren som ansvarar att brevduvorna som sändes på kappflygningar både är i form och motiverade. Mållinjen för kappflygningen är ett elektroniskt system som automatiskt registrerar tiden när brevduvan passerar inflyget till brevduveslaget. Förutom klubbmästerskap tävlas det också om zonmästerskap och svenskt Mästerskap.

Tänk på
Kamratskap är ett av de bärande elementen inom brevduvesporten.
-Vi är alla lika
-Vi trivs tillsammans
-Vi hjälper varandra
-Vi träffas ofta
-Vi glädjer oss över andras resultat
-Vi är konkurrenter och kamrater

Om du tycket att det som du läst låter intressant så hjälper föreningen dig med tips och idéer hur man kommer igång och sköter om sina duvor.

Kontakta:
Sune Svensson 0500- 44 12 77 eller 0705- 441277
Åke Petersson 0504-12 877 eller 0709-450 820

Du kan också skicka ett maila till klubben. akemilton@gmail.com

 


Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.